Menu

Werk en werkbegeleiding


Over ons

Werk en werkbegeleiding

Hey, ik ben Lena en werk als assistente aanwervingen in een groot bedrijf. Ik zou hier graag in doorgroeien en ben hiervoor de nodige studies in avondschool aan het volgen. Waar ik me het meest voor interesseer is werk en werkbegeleiding. Anders gezegd: mensen die aangeworven zijn zouden ook degelijk begeleid worden doorheen hun carrière, Vaak zie ik dat 'de juiste persoon op de juiste plaats' niet altijd toegepast wordt, en dat er qua werk en werkbegeleiding nog heel wat te doen valt! Jullie kunnen alvast mijn ervaringen hieromtrent op deze blog lezen. Veel leesgenot en dank voor jullie bijdrage!

Archief

Recente artikelen

Een dagbesteding voor mensen met een beperking
10 april 2018

Aan een dagbesteding voor mensen met een beperking

Werk en werkbegeleiding: Jeugdbeschermingsvacature
19 mei 2017

Vacature jeugdbescherming Een vacature jeugdbesche

Een dagbesteding voor mensen met een beperking

Aan een dagbesteding voor mensen met een beperking wordt vooral de laatste jaren veel aandacht besteedt. Het kunnen mensen zijn met een lichamelijke of geestelijke beperking. Door ze met andere mensen in contact te brengen, zullen ze niet snel vereenzamen. Omdat ze een beperking hebben, kunnen ze niet aan alles meedoen. Er zal per persoon gekeken moeten worden of er een passende oplossing is. Het is een moderne trend dat je tegenwoordig steeds meer mensen met een beperking in bijvoorbeeld winkel of restaurant ziet werken. Ook worden er veel te werk gesteld op een zorgboerderij.   

In Nederland zijn er ongeveer 400.000 mensen met een beperking die een dagbesteding hebben. Dat is een zeer goede ontwikkeling. Voor mensen met een beperking is het goed dat ze in aanraking komen met anderen, zodat ze ook het gevoel hebben dat ze nog deelnemen aan de maatschappij. De dag voor de mensen met een beperking wordt hierdoor op een goede manier ingevuld.  

Een zorgboerderij voor de dagbesteding voor mensen met beperking

Tegenwoordig gaan er veel mensen met een beperking op een zorgboerderij werken. Ondanks de beperking die ze hebben, kunnen ze er zeer nuttig werk verrichten. Ze helpen mee om de stallen schoon te maken en de dieren te verzorgen. Hierdoor zal de eigenwaarde van de persoon versterkt worden en kunnen ze ook weer beter voor zichzelf zorgen. Vaak kunnen ze samen met familie, vrienden en kennissen weer een betekenis aan het leven geven. Ze worden weer gelukkig als ze met de dieren kunnen omgaan. De omgang met de dieren heeft een rustgevende invloed. Er zijn momenteel ruim 1000 zorgboerderijen in Nederland en er komen er nog steeds bij. Het is een goede ontwikkeling, omdat het besef van de seizoenen en tijd bij hen gunstig wordt beïnvloed. Ook krijgen ze te maken met de geboorte van de dieren. De boer, die de begeleider is, houdt alles bij. Indien het nodig is zal hij helpen. De mensen met een beperking bouwen op deze manier een sociaal leven op. Een schouderklopje kan al wonderen verrichten.  

Soort werkzaamheden

Bij alle soorten werkzaamheden zal worden gekeken wat een persoon met een beperking wel en niet kan. De maaltijden worden samen klaargemaakt en men eet daarbij zoveel mogelijk producten die op de boerderij worden gekweekt. De producten zijn over het algemeen verser dan wanneer ze in de stad worden gekocht.  

De meeste werkzaamheden die de personen met een beperking verrichten vinden buiten plaats. Dat is goed voor de conditie en ze worden daardoor ook sterker en gezonder dan wanneer ze binnen moeten zitten. Het buiten werken is goed voor de algemene motoriek. Mensen met een beperking die op zo'n zorgboerdij werken slapen ook beter.  Ook komen er regelmatig vreemde bezoekers langs. Zo leren ze met vreemde mensen om gaan. Er wordt bij mensen met een beperking gewerkt aan weerbaarheid, sociaal en emotioneel welzijn, communicatie en zelfredzaamheid. Het is voor deze groep mensen een nuttige besteding van de dag. Dit is ook waar LeekerweideGroep naar streeft