Menu

Werk en werkbegeleiding


Over ons

Werk en werkbegeleiding

Hey, ik ben Lena en werk als assistente aanwervingen in een groot bedrijf. Ik zou hier graag in doorgroeien en ben hiervoor de nodige studies in avondschool aan het volgen. Waar ik me het meest voor interesseer is werk en werkbegeleiding. Anders gezegd: mensen die aangeworven zijn zouden ook degelijk begeleid worden doorheen hun carrière, Vaak zie ik dat 'de juiste persoon op de juiste plaats' niet altijd toegepast wordt, en dat er qua werk en werkbegeleiding nog heel wat te doen valt! Jullie kunnen alvast mijn ervaringen hieromtrent op deze blog lezen. Veel leesgenot en dank voor jullie bijdrage!

Archief

Recente artikelen

Een dagbesteding voor mensen met een beperking
10 april 2018

Aan een dagbesteding voor mensen met een beperking

Werk en werkbegeleiding: Jeugdbeschermingsvacature
19 mei 2017

Vacature jeugdbescherming Een vacature jeugdbesche

Werk en werkbegeleiding: Jeugdbeschermingsvacature

Vacature jeugdbescherming

Een vacature jeugdbescherming is een functie waarvoor je sterk in je schoenen moet staan. Vaak zullen mensen stellen dat je je emotioneel af moeten kunnen sluiten voor de situaties die je zult tegenkomen, maar het is de vraag of dat mogelijk is.


De wettelijke eisen

Voor een baan in de jeugdbescherming heb je vaak ervaring nodig. Maar wanneer je pas van een MBO school komt heb je natuurlijk nog geen werkervaring, tenzij je her en der wat vrijwilligerswerk hebt gedaan. Een MBO 4 opleiding Pedagogisch Medewerker (jeugdzorg) volstaat en hoger ook, zoals een HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Dit is omdat je kennis moet hebben van de wetgeving omtrent de jeugdbescherming en welke partijen er allemaal betrokken zijn. Overigens is een registratie in het SKJ kwaliteitsregister Jeugd (altijd) een vereiste. Kennis over het justitieel kader is ook vereist.


De andere eisen

Bij een oriëntatie naar werk in jeugdbescherming zul je veel cynische mensen tegenkomen. Zij begonnen met een droom om mensen te helpen maar zijn afgestraft door de situaties en hun onvermogen om écht wat te betekenen dankzij de manier waarop het wettelijke systeem in elkaar steekt en de velen partijen die betrokken zijn. Dit is een stukje realisme dat je moet hebben wanneer je op zoek gaat naar een vacature. Wanneer je wilt beginnen aan dit werk moet je daar dus over nadenken. Niet enkel over nadenken, ook kun je het best met mensen uit de praktijk gaan praten, zowel positieve als negatieve ervaringen. Een jeugdbescherming vacature is doorgaans bedoelt voor 32 tot 40 uur in de week en zijn overal in het land, maar hoofdzakelijk in de grote steden, te vinden. Uitzendbureaus, maar vooral zorginstanties zelf, hebben deze vacatures vaak vrij staan. Kijk bijvoorbeeld op Advizo


Jeugdbescherming vacature

De inhoud van het werk varieert van protocollen die op landelijk niveau zijn bepaalt en die je moet uitvoeren, en praktijkwerk. Het kind moet centraal staan, maar dat is door de vele regelgeving de vraag. Het werk gaat om het leggen van verbindingen om het kind heen: de ouders, justitie, eventueel de politie, buurtbewoners en vrienden en andere instanties. Het is van belang te weten hoe te handelen binnen crisissituaties. Uiteraard kun je hier niet direct op voorbereiden, maar wordt er wel gekeken naar of je over de eigenschappen beschikt die van toepassing zouden kunnen zijn in een crisissituatie. Een jeugdbescherming vacature biedt perspectief op doorgroei. Zo kun je doorgroeien naar een functie op managementniveau en is er mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen. Mocht je een vacature zoeken, veel succes!